Hasznos információk

A RÉSZVÉTELI DÍJ KISZÁMÍTÁSA ÉS TUDNIVALÓK AZ UTAZÁSOK FOGLALÁSÁHOZ!

 A részvételi díj az alábbi költségekből áll össze:

 • Szállás költsége (szezontól függően, a megadott turnus szerint; több esetben a megadott árak tartalmazzák az utazás költségét is – ezt külön feltüntetjük)
 • Utazás költsége (amennyiben Ön autóbusszal vagy repülővel utazik)
 • Többhetes felár
 • Egyéb felárak (egyágyas felár, tengerre néző felár, stb.)
 • 2 % sztornóbiztosítás (szállás, az utazás és a felárak költségéből számítjuk)
 • Adminisztrációs díj (1.000 Ft/fő foglalásonként egyszeri költség)
 • Repülőtéri illeték és reptéri transzfer (repülős utazásnál)
 • Üzemanyagpótlék (a légitársaság hivatalos közleménye alapján, abban az esetben, ha az üzemanyag ára jelentősen emelkedik)
 • Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás (nem kötelező, ajánlott)

 FONTOS! Az árak 320 Ft = 1 Euro középárfolyamig érvényesek! Árfolyamváltozás esetén az árak ennek arányában emelkedhetnek!

Görögországban 2018. január 1-től a szálláshelyeken idegenforgalmi adó fizetendő!

 A foglaláshoz szükséges adatok: az összes utazó neve (mely az úti okmányban szerepel), lakcíme, születési dátuma, telefonszáma, e-mail cím. Utasbiztosítás kötéséhez útlevél (vagy személyi igazolvány) kell!

 VÍZUM ÉS ÚTIOKMÁNYOK

 A Görögországba való belépéshez érvényes útlevél vagy (a Schengeni Megállapodás értelmében) új típusú, kártyás személyi igazolvány szükséges! Az autóbusszal utazó vendégek érvényes útlevéllel vagy új típusú, kártyás személyi igazolvánnyal léphetik át a tranzit országok (Szerbia és Macedónia vagy Bulgária) határait. Magyar állampolgárok vízummentesen 3 hónapig tartózkodhatnak Görögországban.

A határrendészet hivatalos előírása szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében.  A macedón határokon az BBP biztosítás meglétét is ellenőrizhetik. Az országba beutazók, illetve azon átutazók még elindulás előtt kössék meg és szerezzék be biztosításukat!

Ha elvész vagy ellopják az útlevelüket, a legközelebbi magyar konzulátuson vagy nagykövetségen kérhetnek újat. Az a személy, akit esetlegesen bármely határon útlevelének/személyigazolványának érvénytelensége, vízumhiány vagy EU országokból való kitiltás miatt a határőrizeti szervek az utazásból kizárják, a buszról csomagjaival köteles leszállni, hazautazásáról saját magának gondoskodni. Magyar állampolgároknak jelenleg nincs szükségük vízumra, de az esetleges változásokról, kérjük, szíveskedjenek utazás előtt tájékozódni. Külföldi állampolgároknak a szükséges vízumokat egyénileg kell beszerezniük (információt a nagykövetségek adnak) és - a különböző határátlépést megszigorító intézkedések miatt - csak saját felelősségükre vehetnek részt autóbuszos utazásainkon. Irodánk nem foglalkozik vízumügyintézéssel!

 NÉHÁNY SZÓ GÖRÖGORSZÁGRÓL

 Görögország területe kb. 130 000 km2, szárazföldi része a Balkán-félsziget déli nyúlványát foglalja el, tájképe igen változatos és sokszínű. Területének nagy részét hegyek borítják, amelyből a legmagasabb a 2917 m magas Olimposz, az ókori görög istenek mítikus lakóhelye. Görögország szárazföldi részén bőven akad látnivaló, melyek közül a csodálatosan zöld Chalkidiki-félsziget, a Peloponnészosz-félsziget és a főváros, Athén emelkedik ki történelmi emlékeivel, gazdag múzeumi gyűjteményével, ásatásaival. Földrajzilag a görög szigetek az ország területének 1/5-ét foglalják el, kb. 25000 km2-rel. A mintegy 15021 km hosszú görög tengerpartból 11000 km veszi körül a több mint 2000 nagyobbrészt lakatlan szigetet.

 HELYI SZOKÁSOK

 A görögök kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak tartják. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe (kivételt képeznek a szállodák saját, szabadtéri kávézói, snack-bárjai). A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14-17 óráig), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtisztelésnek veszik.

 ILLEMHELYEK

 Görögországban a nyilvános illemhelyek nem jellemzőek, érdemes e célból a tavernákat felkeresni, bár előfordulhat, hogyha nem rendelünk semmit, fizetnünk kell használatáért. Fontos tudni, hogy a görög szennyvízelvezető csatornák az elmúlt 2000 évben semmit sem változtak. Keskeny, szabványon kívüli méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobnunk.

 KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYOK

 Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. A biztonsági öv használata menet közben kötelező. A személygépkocsikra vonatkozó sebességkorlátozások megegyeznek az itthoni szabályokkal. Fontos megemlíteni, hogy a görögök a déli emberektől megszokott temperamentummal vezetnek, sokkal agresszívabbak, mint általában a magyar vezetők, de az is igaz, hogy ez a stílus az esetek többségében nagyobb biztonságérzettel és rutinnal párosul. A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában állandó csúcsforgalomra számítsanak. A további káosz elkerülése végett a tilosban parkoló gépkocsikat vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. Figyelem! A külföldiekkel sem tesznek kivételt! Ha bármiféle probléma lenne a kocsival, a görög autósok rendkívül segítőkészek. A görög autóklub rövidítése: ELPA, és sárga segélykocsikkal dolgozik. Nemzetközi jogosítvány nem kötelező, elegendő, ha a magyarországi okmányokat magunkkal visszük.

 VESZÉLYEK

 Óvakodjunk az azonnali és hosszantartó napozástól! Az első napokban csak rövid ideig legyünk a napon, a napsugárzás erőssége az állandó szél miatt felmérhetetlen. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása (pl. olívaolaj fogyasztása) heveny gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, mely korlátozott mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető. A nyaralók életét sokszor megkeserítik a szúnyogok, ezért szúnyogriasztó beszerzése indokolt. Sok apartmanházban nincs felszerelve szúnyogháló, ezért érdemes magunkkal vinni szúnyogriasztót. Tengeri fürdőzésnél vigyázzunk a tengeri sünökre és medúzákra. A tengeri sün kedveli a sziklák bemélyedéseit, búvóhelyeit, az úszáshoz ajánlatos strandcipő viselése. Ha mégis ráléptünk egy ilyen állatkára, a talpunkba fúródott tüskéket minél hamarabb el kell távolítani. A medúza ritkább, csípése néhány esetben mérges váladékot tartalmaz, ezért érdemes orvost felkeresni.

 AZ ELŐ-, UTÓSZEZON ÉS A FŐSZEZON KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK

 Mindegyik szezonnak vannak előnyei és hátrányai. Az elő- és utószezonban nyugodtabb a strandolás, kellemes az időjárás (nincs kánikula), olcsóbb árak és szolgáltatások várják utasainkat, s nincs zsúfoltság. Viszont kevesebb üzlet és szórakozóhely van nyitva és korlátozottabbak a sportolási lehetőségek is. Főszezonban az összes üdülőhelyre jellemző a zsúfoltság, az üzletek és szórakozóhelyek sokszor hajnalig nyitva tartanak, ezért nagyobb a zaj is. Kérjük, vegyék ezt figyelembe az utazási időpont kiválasztásánál!

 PÉNZESZKÖZÖK

 Görögország pénzneme 2002. márciusa óta az EURO. Pénzt váltani Görögországban a bankokban és általában a helyi partnerirodáknál, szállodákban és egyéb pénzváltó helyeken is lehet, ahol szinte mindenhol számolnak kezelési költséget. Forintot kevés helyen váltanak!

1 Euro kb. 320 Forint (árfolyamtól függ).

 IDŐELTOLÓDÁS

 Görögországban kelet-európai időszámítás van, ezért az időeltolódás a magyarországi időhöz képest + 1 óra. Pl.: Ha Magyarországon 12 óra van, akkor Görögországban 13 óra. Kérjük, hogy megérkezés után állítsák előre óráikat, mert minden találkozási és indulási időpont a görögországi idő szerint lesz megadva.

 UTAZÁS AUTÓBUSSZAL

 Turnusok

 Az autóbuszos nyaralások időtartama 10 nap/7 éjszaka. Ez azt jelenti, hogy az üdülőhelyeken 8 napot/7 éjszakát töltenek el vendégeink, az utazásra pedig 1,5 – 1,5 napot számolunk. A turnusok hosszabbítására felár ellenében van lehetőség. Az utazás dátumának (oda- és visszautazás esetén is!) módosítása csak akkor lehetséges, ha újra megfizetik az új időpontra szóló jegy költségét (ebben az esetben az eredeti jegy érvényét veszti).

 Autóbuszok

 A Dias Zeus Travel vendégeit személyszállító vállalkozóktól bérelt nyugati típusú, légkondicionált autóbuszokkal szállítják a görögországi üdülőhelyekre. Az autóbuszok DVD-vel vagy videóval, felszereltek. A buszokon található WC is, de annak használata csak végszükség esetén lehetséges, mivel a buszok útközben 3-4 óránként tartanak kb. 20 perces technikai szünetet.

A menetrendszerinti üdülőjáratok menetideje tájékoztató jellegű. A külső körülmények miatti késésekért (pl. határátkelők) irodánk nem hibáztatható és nem is vállal felelősséget. Irodánk fenntartja a jogot , hogy bizonyos közlekedési feltételek mellett a gazdaságosság figyelembe vételével elő- és utószezonban az egyes nyaralójáratait összevonja, amely akár két átszállást is jelenthet az út folyamán.

Buszainkon tilos a dohányzás! Amennyiben valakinek olyan egészségügyi problémája van (pl. inkontinencia, pszichés problémák stb.), amely a hosszú autóbuszos utazás során kellemetlenséget okoz, illetve zavarja utastársait, úgy az utazásból azonnali hatállyal kizárható és hazautazásáról saját magának kell gondoskodnia. Ugyanez vonatkozik az erősen ittas utasra is!

A buszonkon felejtett tárgyakért irodánk felelősséget nem vállal!

Gyermekek 18 éves korig csak felnőtt kíséretével, vagy szüleik/gyámjuk írásos engedélyével utazhatnak.

 Poggyászok szállítása

 Az utazásnál kérjük, vegyék figyelembe a poggyászmennyiség korlátozását, mert autóbuszaink csomagbefogadó képessége korlátozott. Fejenként 1 db bőrönd (max. 18 kg) és elhelyezése lehetséges a csomagtérben, valamint egy kézitáska (max. 5kg) vihető fel az utastérbe. Amennyiben az utas kettőnél több útipoggyásszal rendelkezik, a további poggyászokat csak szabad férőhely esetén szállítjuk el. Biztonságtechnikai okokból poggyász csak a csomagtérben szállítható. Rekeszben vagy kartonban üdítőt vagy egyéb italt, bútort, hűtőgépet, kerékpárt stb. nem áll módunkban elvinni. Családonként és társaságonként (4 fő) egy hűtőtáska fér el a buszon. A csomagtérben elhelyezett csomagokhoz útközben hozzáférni nem lehet! A meghatározott csomagmennyiség oda- és visszaútra egyaránt vonatkozik.

Robbanásveszély miatt gázpalack szállítását nem vállaljuk! A szállításból kizárhatóak az utasok egészségét és a többi poggyász épségét veszélyeztető poggyászok (nem szállítható: veszélyes anyag, szennyezést okozó tárgy, kísérő nélküli csomag, kereskedelmi mennyiségű árú, minden behozatali, ill. kiviteli tilalom alatt álló tárgy). Autóbuszainkon háziállat szállítása tilos.

Saját kényelmük érdekében és biztonságtechnikai okokból az útközben szükséges holmiknak csak olyan kézitáskát használjanak, ami az ülések alatt vagy a kalaptartóban elfér. Kézipoggyászként nem szállítható olyan tárgy, mely az utasoknak kényelmetlenséget okozhat. A kézipoggyász őrzése az utas feladata.

A buszok utasterének folyosóján csomag elhelyezése szigorúan tilos!

A csomagok bepakolásakor a bőröndök, táskák állapotát ellenőrizni nem áll módunkban, így azok esetleges, szállítás során bekövetkezett sérüléséért csak abban az esetben tudunk felelősséget vállalni, ha az egyértelműen bizonyítható az autóbuszon készült jegyzőkönyvvel. Utólag jegyzőkönyvet felvenni nem áll módunkban! Kérjük, ellenőrizzék leszálláskor, hogy minden poggyászuk megvan-e, mert az autóbuszon felejtett tárgyakért irodánk felelősséget nem vállal!

Csomagküldés nem lehetséges autóbuszainkon!

Javasoljuk, hogy utazásuk kényelmesebbé tétele érdekében kispárnát vigyenek magukkal.

 Ülésrend

 Irodánk emelt szintű és emeletes buszokkal egyaránt fuvaroztat. Az emelt szintű buszok általában 49-57 férőhelyesek, amely azt jelenti, hogy az utolsó sorban 5 ülés van egymás mellett, amit a telítettség függvényében a legtöbb esetben meg is tölt irodánk. Az emeletes buszokon, a földszinten csak korlátozott számú ülés van (általában 16-20 fő részére), a többségnek az emeleten kell helyet foglalnia, ahol szintén előfordulhat, hogy 5 ülés van a leghátsó sorban, amit általában értékesítünk.

Az indulásnál az ülőhelyek az általunk előre elkészített ülésrend szerint foglalhatók el, a helyszínen változtatásra nincs lehetőség. Konkrét ülőhely foglalása még külön felár fizetése mellett sem lehetséges, mivel a végleges létszám kialakulása után kerülnek beosztásra a buszok, akkor dől el, hogy adott üdülőhelyre milyen típusú és beosztású busz indul.

Az ülésrenddel kapcsolatos esetleges kéréseket lehetőségeink szerint figyelembe vesszük, az alábbi szempontok alapján: az utazásra való jelentkezés és befizetés sorrendje, életkor, előre jelzett egészségügyi probléma, együtt utazók létszáma, de ezek teljesítésére nem áll módunkban garanciát vállalni.

Együtt utazó családok, baráti társaságok ugyanazon buszon történő utaztatását és egymáshoz közeli leültetését csak abban az esetben garantáljuk, amennyiben mindannyian azonos szerződésszámon szerepelnek.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy előfordulhat, hogy utasainkat más ülőhelyre osztjuk be a visszautazásnál, mint ahol odafelé ültek!

 Utazás időtartama

 Az utazók végleges létszámának megállapítása az indulás előtt történik, ekkor készül el a buszok beosztása, az útvonaltervezés és az ülésrend is. Esetleges létszámváltozás vagy technikai okok miatt még az utolsó pillanatban is előfordulhat, hogy nem az eredetileg tervezett autóbusz indul az adott utazásra. Az autóbuszos utazás időtartama a határoktól és az útviszonyoktól valamint az érintett üdülőhelyektől is függ. Nemzetközi szabályozás szerint az autóbuszvezetőknek be kell tartaniuk a kötelező pihenő időt, mely alkalmanként hosszabb várakozásra adhat okot. Kérjük, legyenek tekintettel arra, hogy az esetleges hosszabb várakozások miatt jelentős késések is előfordulhatnak.

Gazdasági megfontolásból sokszor előfordul, hogy az oda- vagy a visszaút során egy autóbusz több üdülőhelyet is érint, vagy át kell szállni egy gyűjtőbuszról arra, amely a végcélra szállítja utasainkat, ezért kérjük megértésüket és türelmüket!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy transzferjáratainkon utazó vendégeink a visszaúton nem biztos, hogy ugyanazon az autóbuszon utaznak, amelyen odafelé utaztak. Valamint, előfordulhat, hogy utasainkat más ülőhelyre osztjuk be a visszautazásnál, mint ahol odafelé ültek!

A határokon a gyorsabb áthaladás érdekében fizetendő többletköltségek irodánkat terhelik!

Irodánk állandó szerződésben áll bérelt buszokkal, amelyek utasainkat szállítják. Az autóbuszok jó műszaki állapota ellenére a zsúfolt menetrend mellett előfordulhat, hogy műszaki meghibásodás történik útközben. Ilyen esetben a gépkocsivezetők segítségével a busztulajdonosokon keresztül intézkedik irodánk a mielőbbi megoldásról, ilyen esetekben kérjük szíves megértésüket és türelmüket!

 A beszállás menete

 Kérjük Önöket, hogy a megadott időpont szerint, tehát 30 perccel indulás előtt jelenjenek meg a felszállás helyszínén. Irodánk képviselője és a buszok is 30 perccel az indulás előtt érkeznek meg az indulási helyre. A busz esetleges késése esetén (pl. forgalmi akadály miatt) a helyszínen értesíti a vendégeket irodánk képviselője.

Amikor a busz megérkezik, a buszvezetők és az iroda képviselője egyeztetik az útvonalat, majd a buszokon feltűntetik az úti célt és az utasok névsorát (mely nem azonos az ülésrenddel). Kérjük, hogy minden esetben ezt vegyék figyelembe, és eszerint gyülekezzenek a megfelelő busznál. Kérjük, hogy a csomagokat szíveskedjenek az autóbuszvezetők tájékoztatása alapján a csomagtartóhoz vinni. A csomagokat mindig és kizárólag csak az autóbuszvezetők pakolják be a busz csomagtartójába! Ezután az iroda képviselőjénél kell jelentkezni, aki kéri a részvételi jegy felmutatását és közli az ülésrendet. Beszállás csak a részvételi jegy felmutatása után lehetséges! Mindenki köteles a kijelölt helyet elfoglalni. Módosításra ilyenkor már nincs lehetőség. Az esetleges késést (pl. forgalmi akadály miatt) kérjük, telefonon szíveskedjenek jelezni irodánknak. Az autóbusz a hiányzó utasokra az indulás megadott időpontja után 20 percet vár. Miután minden utas elfoglalta a helyét a buszon, az iroda képviselője vagy az autóbuszvezetők tájékoztatást adnak az útvonalról, vidéki felszállásokról, és egyéb fontos tudnivalókról.

Vidéki felszállási lehetőségekről kérjük, tájékozódjon az ügyintézőknél! A feláras vidéki felszállási lehetőségeket az adott időpontokban csak minimum 10 fő jelentkezése esetén tudjuk biztosítani felár ellenében! Amennyiben az adott időpontra nem jön össze a minimális létszám, akkor a befizetett felárat természetesen visszafizetjük.

A transzferjáratokon az autóbuszvezetők kísérik a csoportot, külön csoportkísérő vagy idegenvezető nem utazik a csoporttal. A vendégeket a helyi idegenvezetők a helyszínen várják és ők segítik a továbbiakban.

 Útlevél és vámszabályok

 Az utas köteles a hatóságok által előírt okmányokat beszerezni, valamint az utazás során érintett államok jogszabályaiban és egyéb előírásaiban foglaltakat teljesíteni. Ezen követelmények nem teljesítése miatt bekövetkezett károkért a Dias Zeus Travel felelősséget nem vállal. Amennyiben az utast az adott ország hatóságai nem engedik be az országba, az utas nem jogosult visszaigényelni a jegy árát vagy annak részét. Ebben az esetben az utasnak kell - saját költségére - a továbbutazásról gondoskodnia, s a menetjegy sem téríthető vissza.

Magyarországról Görögországba Szerbián és Macedónián (FYROM) keresztül közlekednek a buszok. Azonban előfordulhat, hogy irodánkon kívül álló okokból a busz nem tud arra menni (pl. sztrájk, útlezárás, egyebek), és Macedónia helyett Bulgáriát kell érinteni. Kérjük, hogy minden esetben érdeklődjenek a tranzitországok követségein az aktuális szabályokról.

Szerbia Nagykövetsége: 1068 Budapest, Dózsa György út 92/b. Tel.: 06 1 322 9838

Macedón Köztársaság Nagykövetsége: 1022 Budapest, Balogvár utca 9. Tel.: 336-0510

Bolgár Köztársaság Nagykövetsége: 1062 Budapest, Andrássy út 115. Tel.: 322-0824

UTAZÁS REPÜLŐVEL

 Repülős utazásaink menetrendszerinti/charterjáratokkal történnek, ahol minden esetben az adott légitársaság utazási feltételei érvényesek, így a járatok esetleges késéséért a Dias Zeus Travelt nem terheli felelősség. A menetrendet az adott légitársaság határozza meg, az esetleg kényelmetlen időpontok nem irodánk döntése. Az első és utolsó nap az utazásra szolgál. A repülővel szállított poggyászok megrongálódásáért, eltűnéséért a légitársaság vállalja a felelősséget. Az utazásnál kérjük, vegyék figyelembe a megadott poggyász-súlyhatárt, valamint a kézipoggyászokkal kapcsolatban bevezetett szabályokat. Állatok szállítása a járatokon tilos! A részvételi jegyen megadott találkozási időpontot kérjük pontosan betartani, mert ha esetleg lekésik az indulást, nem áll módunkban a részvételi díjat visszafizetni.  A Részvételi jeggyel fáradjanak a check-in pulthoz. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a repülőgépen az ülésrend beosztása érkezési sorrendben történik a check-in pultnál, így előfordulhat, hogy az utolsóként érkezők már nem tudnak egymás mellett ülni, ebbe irodánk munkatársainak beleszólása nincs. A csoportot megérkezéskor a helyi idegenvezető várja és segíti a transzferbuszokra való felszállásban. Az autóbuszos transzfer a repülőtértől a szálláshelyig és vissza légkondicionált, görög autóbuszokkal történik.

 UTAZÁS EGYÉNILEG

 Egyénileg utazó vendégeinknek az alábbi útvonalat ajánljuk: Budapest - Röszke - Horgos (Szerbia) - Novi Sad - Belgrád - Nis – Kumanovo (Macedónia) - Skopje – Gevgelija - Evzoni (Görögország) – Thessaloniki – Kavala (A2) vagy Athén (E75). Az üdülőhelyre történő megérkezéskor kérjük, hogy keressék fel a Voucheren megadott paraméterek szerint a partnerirodát vagy az idegenvezetőt, és jelezzék érkezésüket. A Voucher felmutatása után 14.00 és 18.00. óra között foglalhatják el a szállásokat.  Előfordulhat, hogy egy üdülőhelyen a partneriroda szieszta idő alatt zárva tart, ilyen esetben kérjük, türelmesen várják meg a nyitás időpontját.. A 18.00 óra után érkező vendégek késői érkezésüket mindenképpen jelezzék a partnerirodának, idegenvezetőnek. Az egyénileg utazó vendégek is igénybe vehetik a helyi iroda szolgáltatásait (pl. fakultatív programok). Kérjük, a turnus utolsó napján szíveskedjenek reggel 9 óráig elhagyni az apartmant vagy a szállodai szobát! Egyéni vendégeink 7 és 10 éjszakás turnusokban nyaralhatnak a legtöbb üdülőhelyen.

 SZÁLLÁSHELYEKRŐL

 A görögországi apartmanok és szállodák minőségi besorolása még nem mindig egyezik meg az európai szabványokkal. A szobák elosztása a helyszínen történik a csoport megérkezése előtt. Szálláshely cseréjére sokszor rajtunk kívül álló okok miatt az utolsó percben is sor kerülhet. A Dias Zeus Travel köteles ilyenkor utasainak ugyanolyan, vagy jobb kategóriájú szálláshelyet biztosítani. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az egymással megegyező kategóriájú szálláshelyek között kisebb-nagyobb minőségi különbségek előfordulhatnak. Különleges kéréseket (pl. szálláshelyen földszinti vagy emeleti elhelyezés) figyelembe veszünk és annak érdekében mindent megteszünk, de a teljesítésre teljes garanciát nem áll módunkban vállalni (a kérések figyelembe vétele a befizetés sorrendje, és a kint töltött időszak hosszúsága, előre jelzett egészségügyi probléma alapján történik). Egyes szálláshelyek rendelkeznek tengerre néző szobákkal, ezt a programfüzetünkben minden esetben feltüntetjük. A tengerre néző szoba jelenthet oldalirányú kilátást is. Amennyiben lehetőség van tengerre néző szoba foglalására, azt csak felár befizetése ellenében tudjuk Önöknek garantálni. Felár fizetés hiányában a szoba elhelyezkedésével kapcsolatban reklamációt nem fogadunk el. Egyre elterjedtebbek a légkondicionáló berendezések az egyes szálláshelyeken. Amennyiben rendelkezik egy szálláshely légkondicionálóval, az minden esetben a helyszínen Euróban fizetett felárért vehető igénybe. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ha a kiválasztott szálláshely az adott üdülőhely centrumában található, akkor az általában a késő esti órákig hangosabb utcazajjal és forgalommal jár. A pihenni vágyóknak elsősorban a központtól távolabb eső szálláshelyeinket ajánljuk. Az üdülőhelyek zsúfoltsága és a szűk utcák miatt előfordulhat, hogy egy-egy szálláshelyet az autóbusz nehezen tud megközelíteni, így utasainknak a távot a szállásig gyalogosan kell megtenniük. Megértésüket köszönjük!

 APARTMANOK

 Az apartmanok helyiségei kisméretűek, egyszerűen berendezettek, csak annyi személy befogadására alkalmasak, ahány ágy van bennük. A 2+1 vagy a 3 ágyasok általában stúdió jellegűek, amely egy légterű lakást jelent, ahol a konyhasarok bent van a szobában, és általában egy franciaágy (120 cm széles) és egy normál méretű ágy van elhelyezve benne. A 4-6 ágyasok egy vagy két hálószobából és külön konyhából, fürdőszobából; vagy egy hálószobából és nappaliból, konyhasarokkal, fürdőszobából állnak. A konyhában sokszor csupán minimális a felszerelés, ezért érdemes kiegészítésről gondoskodni, és legtöbbször csak hidegvíz van bevezetve! A vendégeknek gondoskodniuk kell konyharuháról, törölközőről, WC-papírról, tisztítószerekről, felmosóruháról és szemeteszsákról. Ágynemű és takaró biztosítva van. Takarítás legtöbbször csak turnusváltáskor van. Az üdülés ideje alatt az apartmanok tisztántartásáról az utasok maguk gondoskodnak. A görög éghajlati sajátosságoknak megfelelően a melegvíz-szolgáltatást legtöbbször a házak tetején elhelyezett napelemek biztosítják, így rosszabb időjárás esetén akadozhat a melegvíz ellátás. A legmelegebb időszakokban a nagy zsúfoltság miatt esetleges vízhiány is felmerülhet. Kérjük Önöket, hogy amennyiben az apartmanban nem a létszámnak megfelelő a felszereltség, a takarítással vagy mással problémájuk adódik, azonnal értesítsék a tulajdonost vagy az idegenvezetőt, hogy panaszukat mielőbb orvosolni tudják. Az ott-tartózkodás ideje alatt az apartmanokban, stúdiókban okozott - nem rendeltetésszerű használatból eredő - károkért az utas teljes anyagi felelősséggel tartozik! Az apartmanok környékén szigorúan tilos a kóbor állatok etetése és azok az apartmanba bevitele (saját háziállat is)! Az apartmanokat a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a nyaralás első napján 14 órától lehet elfoglalni és utolsó napján reggel 9 óráig el kell hagyni.

 

 SZÁLLODÁK

 A görögországi szállodák kategorizálása nem mindig felel meg az európai szabványoknak, előfordulhat, hogy azokhoz képest kicsit alacsonyabb a minőségük. Az újabb építésű szállodák már megfelelnek a nemzetközi besorolásnak. A szállodai szobákban törölköző, sok helyen szappan és sampon is van. A kulcsot a recepción elutazáskor ne felejtsék el leadni. Az egyágyas szobák gyakran kisebb méretűek, felszerelésük egyszerűbb és sokszor hátrányosabb a fekvésük (pl. hátsó udvarra néznek). Kérjük, hogy minden esetben tartsák be a szállodák házirendjét! A szállodai szobákat a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a nyaralás első napján 14 órától lehet elfoglalni és utolsó napján reggel 9 óráig el kell hagyni.

 ELLÁTÁS

Az üdülőhelyeken a helyi partnerirodáknál van lehetőség étkezés befizetésére, melynek elfogyasztása egy helyi étteremben, kötött időpontban történik. Általában reggeli és vacsora kérhető. A reggeli a legtöbb helyen egyszerű kontinentális, mely péksüteményt, vajat, lekvárt vagy mézet illetve kávét, teát tartalmaz. A vacsora egyféle menüből áll és italt nem tartalmaz! Ha fakultatív kiránduláson vesznek részt, az egész napos programoknál az igénybe nem vett étkezéseket (reggeli és vacsora) az étterem nem tudja pótolni. A szállodákban sok helyen hideg csomag igényelhető előre a kirándulásokra. Reklamáció esetén kérjük, forduljanak az étteremhez vagy a helyi partnerirodához.

 KÖRUTAZÁSOK

 Saját szervezésű körutazásaink min. 30 fő jelentkezése esetén indulnak. A Dias Zeus Travel fenntartja a jogot, hogy különböző okok miatt a körutazások során meghirdetett programok sorrendjét felcserélje, vagy egy programot azonos értékben - másikkal helyettesítsen. A körutazások részvételi díja a múzeumi, ásatási és egyéb műemléki belépőket nem tartalmazza! Az ülésrend befizetési sorrendben készül el!

A csoporttal utazó idegenvezető az autóbuszon tart előzetes ismertetést a nevezetességekről. A helyszínen a látnivalók megtekintése egyénileg történik. Görögországban törvény rendelkezik arról, hogy a külföldi állampolgárságú idegenvezetők nem tarthatnak tájékoztatást a nevezetességeknél, ezért külön térítés ellenében lehetőség van helyi görög idegenvezetőt fogadni, aki végigvezeti a csoportot.

 IDEGENVEZETŐK

 Utasainkat a repülőgépen és az autóbuszon nem kíséri idegenvezető, de megérkezéskor (repülős útnál a repülőtéren, autóbuszos útnál a nyaralóhelyen) gyakorlott, magyar nyelvű idegenvezető várja Önöket, aki segít a szálláshelyek elfoglalásában. Első nap délután vagy másnap délelőtt vendégeink részt vehetnek az ún. Welcome meetingen (Üdvözlő összejövetelen), ahol tájékoztatást kapnak a helyi tudnivalókról és a programlehetőségekről. Képviselőink a nyaralás időtartama alatt több alkalommal tartanak fogadóórát, ahol minden kérésükre választ kapnak. Valamennyi idegenvezetőnk azon fáradozik, hogy Önök minél kellemesebben és gondtalanul töltsék el az év legszebb napjait. Ha kérdésük vagy problémájuk merül fel, minden esetben forduljanak hozzájuk. A legtöbb úticélnál utasaink problémamentes nyaralása érdekében magyar nyelvű képviselő áll rendelkezésre. Amennyiben olyan üdülőhelyet választanak, ahol magyar nyelvű képviselő nincs, ott helyi partnerirodák munkatársai általános használt idegen nyelven (angolul) készek segíteni.

 FAKULTATÍV PROGRAMOK

 A fakultatív programokat a helyi partnerirodáink szervezik, ezért reklamáció esetén telepített idegenvezetőnkhöz vagy képviselőnkhöz fordulhat. A Dias Zeus Travel a fakultatív kirándulásokért nem tartozik felelősséggel! Görög partnerirodánk a programváltozás jogát fenntartják. A kirándulások létszámtól függően indulnak (min. 20 fő), végleges létszámegyeztetés előző nap este történik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy elő- ill. utószezonban gyakrabban előfordulhat, hogy a programok érdeklődés hiányában vagy a rossz időjárás miatt (pl. hajókirándulás esetében) nem indulnak. Az elmaradt program részvételi díja kint, a partnerirodánál kerül visszafizetésre (idegenvezetőnk által készített jegyzőkönyvvel kell igazolni a kirándulás elmaradását).

Idegenvezetést csak kellő létszám esetén tudunk biztosítani. Görögországban törvény rendelkezik arról, hogy a külföldi állampolgárságú idegenvezetők nem tarthatnak tájékoztatást a nevezetességeknél, ezért külön térítés ellenében lehetőség van helyi görög idegenvezetőt fogadni.

A kirándulások részvételi díja nem tartalmazza a múzeumi, ásatási és kolostori belépőket.

Érvényes diákigazolvánnyal rendelkezőknek a legtöbb helyen ingyenes a belépés, 65 év felettieknek pedig útlevéllel 50 %-os kedvezményt biztosítanak. Figyelem! A Meteora kolostorok megtekintéséhez nőknek hosszú szoknya (nadrág nem jó), férfiaknak hosszú nadrág kötelező, ujjatlan felsőrész nem megengedett!

 AUTÓ-, MOTORBÉRLÉS

 Az autó- és robogóbérléshez B típusú (nagyobb motorhoz A típusú) jogosítvány és útlevél szükséges, legtöbbhelyen hitelkártyát kérnek garanciaként.  Autót csak minden 21. életévét betöltött, és legalább 1 éves jogosítvánnyal rendelkező személy bérelhet. Autóbérlés ára kb. 40 EURO/nap-tól, motor és robogóbérlés ára kb. 20 EURO/nap-tól. Sok helyen kerékpár vagy quad bérlésére is van lehetőség. Robogó használatakor kötelező a bukósisak viselése.

 REKLAMÁCIÓ

 Az utazási szerződés hibás teljesítése esetén az utasnak a kifogásait a kifogásra okot adó esemény helyszínen a Dias Zeus Travel képviselőjének (partnerirodájának) jelentenie kell, és arról a képviselőnek jegyzőkönyvet kell készítenie. A kifogás késedelmes előterjesztése vagy a jegyzőkönyv hiánya esetén sem a Dias Zeus Travel helyszíni partnere, sem a Dias Zeus Travel a kárigényért nem tartozik felelősséggel. A panaszlevél beküldésére a hazatérést követően 8 nap áll az utasok rendelkezésére. A panaszlevélre a Dias Zeus Travel 30 napon belül köteles válaszolni.

 NE FELEJTSE OTTHON

 Útlevél vagy új típusú kártyás személyigazolvány, valuta és biztosítás

 • Részvételi jegy vagy Voucher
 • Jogosítvány robogó- és autóbérléshez
 • Fényképezőgép
 • Napozótej (Görögországban meglehetősen drága)
 • Gyógyszerek (főleg a rendszeresen szedettek!)
 • Ébresztőóra (fakultatív programokhoz)
 • Szúnyogriasztó és más rovarirtó szerek!
 • Napszemüveg, szalmakalap, esetleg napernyő
 • Kényelmes, erős talpú cipő a kirándulásokhoz

 MAGYARORSZÁG GÖRÖGORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE:

Leoforos Vasileos Konstantinou 38, Athina 116 35, Görögország

Tel.: 00 30 210 7256 800, 7256 801, 7256 802

Fax: 00 30 210 7256 840

Ügyelet: 00 30 694 /8601792, /8601793

 

 GÖRÖGORSZÁG MAGYARORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE:

 1065 Budapest, Szegfű u. 3.

Tel.: 06 1 413 26 00